Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ
Το έτος 1997 με το 1ο και 2ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης εδόθησαν στη Ζάκυνθο δύο δισεκατομμύρια ογδόντα έξι εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (2.086.500.000) δρχ.
Μόλις τελείωσε το πρόγραμμα προ του κινδύνου να επιστραφούν στην Ευρώπη τα χρήματα που σπαταλήθησαν εδηλώθη ότι η Ζάκυνθος ολοκλήρωσε πλήρως το αποχετευτικό δίκτυό της και κατετάγη στην κατηγορία Β.
Ίσως οι αρμόδιοι δια την διαχείριση την εποχή εκείνη έφτιαχναν το όραμα που ακόμα μας λένε ότι έχουν για τη Ζάκυνθο και δεν αντελήφθησαν αυτό που όλοι οι δημότες ομολογούν ότι τα τούβλα των κατεδαφίσεων του σεισμού έγιναν βράχοι στις εκσκαφές των τάφρων της αποχέτευσης στην παραθαλάσσια αμμώδη περιοχή και τα χρήματα εδαπανήθησαν.
Σήμερα στην πόλη λείπουν 10 χιλιόμετρα αποχετευτικού δικτύου και είναι χωρίς αποχετευτικό δίκτυο η Μπόχαλη, το Ρόϊδο, το Καλαμάκι, το Γαϊτάνι μια περιοχή του Αργασίου, κεντρικές περιοχές της πόλης όπως πίσω από τα Δικαστήρια, τμήμα της παραλιακής ζώνης κλπ επίσης ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και οικίες ζητούν σύνδεση με το δίκτυο και είναι αδύνατο λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου να ικανοποιηθούν.
Δυστυχώς παρ’όλη τη θέληση των αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου των Εσωτερικών δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση διότι η Ζάκυνθος είναι στην κατηγορία Β δηλαδή φαίνεται ότι έχει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης. Εάν χρηματοδοτηθεί τότε η Ευρώπη θα ζητήσει να επιστραφούν τα χρήματα από το 1ο και 2ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
Μετά τη λεηλασία του 1ου και 2ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης το όραμα μετεδόθει από τον πρώτο και υπεύθυνο την εποχή εκείνη Δήμαρχο οραματιστή στους λοιπούς οραματιστές. Τώρα μετα από είκοσι χρόνια διαχείρισης προσπαθούν να πείσουν τον δημότη ότι το όραμα τους για το Δήμο συνεχίζεται. Με συμπεριφορά ψευτοπολιτικάντη αφ’ενός γυρίζουν συνωστιζόμενοι από κανάλι σε κανάλι για να παραπλανήσουν το δημότη και αφ’ετέρου προσφεύγουν στην αποκεντρωμένη προσπαθώντας να πετύχουν την τιμωρία και παραίτηση του Δημάρχου διότι ακόμη δεν έκανε τα σφαγεία στο Αργάσι, διότι δεν έκανε μελέτη για το Ναυάγιο, διότι δεν έχει κοινωνική ευαισθησία, δεν ενδιαφέρεται δια την περιουσία του Δήμου, είναι ανίκανος να παράξη έργο, είναι ψεύτης διότι δεν προσφεύγει στον εισαγγελέα κλπ. Όσο δια τον κ. εισαγγελέα «καλομελέτα και έρχεται¨. Κατά τα λοιπά εάν τα πιστεύουν θα άφηναν το Δήμαρχο να καταρρεύσει υπό το βάρος της ανικανότητάς του. Μάλλον το περισσότερο πειστικό είναι ότι ανησυχούν και φοβούνται την παρουσία του Δημάρχου και προσπαθούν να τον εκφοβίσουν και να τον οδηγήσουν σε παραίτηση. Συνέπραξαν οι δύο γνωστές αντιπολιτευτικές ομάδες 12 Δημοτικών Συμβούλων με προεξάρχοντα τον θεωρητικό νομομαθή ο οποίος στα 4 χρόνια της προεδρίας του στη ΔΕΥΑΖ ανέβηκε το χρέος της ΔΕΥΑΖ από 2 στα 6 περίπου εκατομμύρια ευρώ και τελευταίως με φορτικότητα απαίτησε από τον άμισθο πρόεδρο να μεσολαβήσει δια να του καταβληθούν 180 € από το ταμείο της χρεοκοπημένης ΔΕΥΑΖ ως υπόλοιπο αμοιβής του δια την συμμετοχή του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και απαιτεί από την αποκεντρωμένη την πειθαρχική και ποινική τιμωρία του Δημάρχου.
Ζούν σε ένα όνειρο που εχρησιμοποιήθη επί 23 χρόνια μετά τη λεηλασία του 1ου και 2ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης ως προκάλυμα μιας πραγματικής διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα που είχε ως αποτέλεσμα να απαξιωθεί η πολιτισμική παρουσία του νησιού και να γίνει σκουπιδότοπος της τουριστικής ροής που λόγω έλλειψης υποδομών δεν ήτο δυνατό να εξυπηρετηθεί. Πρέπει να αντιληφθούν ότι τους νέους δε τους ενδιαφέρουν τα όνειρα αλλά η πραγματικότητα που υποχρεούνται να βιώσουν από τις ονειροπαρμένες επιλογές και καλά θα κάνουν να τους αφήσουν να αναλάβουν εκείνοι τις ευθύνες της εγγύησης της προόδου αυτού του τόπου πριν τους διαβρώσουν, αρκετά τα 23 χρόνια της δικής τους παρουσίας. Ο στιχουργός γράφει: «Τα όνειρα κοστίζουν ακριβά. Τα ποιο πολλά πάνε χαμένα πριν έρθει το πρωϊ». Αν τα εφηνύχτια όνειρα κοστίζουν ακριβά φανταστείτε πόσο κόστισαν τα όνειρα 23 ετών που τελικά ο δημότης θα πληρώσει.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ