GIANNHS VITHOULKAS
GIANNHS VITHOULKAS

ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Γιάννης Βυθούλκας | Η Ζάκυνθος συμμετέχει στα Geri Olympics | Μια γιορτή ζωής για την τρίτη ηλικία

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print
Picture of Δημήτρης Μαρκεσίνης

Δημήτρης Μαρκεσίνης

Επιμέλεια Άρθρου
Ιδιοκτήτης | Δημοσιογράφος

GIANNHS VITHOULKAS

Η Ζάκυνθος εντάσσεται στον θεσμό των Geri Olympics, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ενεργούς γήρανσης. Ο Κοινωνικός Λειτουργός και Επιστημονικός Συνεργάτης του Δήμου, Γιάννης Βυθούλκας, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στίγμα 97.6 για τη συμμετοχή του νησιού σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, αναδεικνύοντας τη σημασία της για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Όπως εξήγησε, τα Geri Olympics αποτελούν μια πρωτοποριακή διοργάνωση που προάγει την ενεργό και υγιή γήρανση μέσα από τη συμμετοχή, τη χαρά και την ένταξη στην κοινότητα. Πρόκειται για έναν θεσμό που συνδυάζει φυσική δραστηριότητα, διασκέδαση και κοινωνική ενσωμάτωση, αναδεικνύοντας τη ζωντάνια και τις δυνατότητες των ηλικιωμένων.

Η δράση ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2019, ενώ διεθνώς έχει τις ρίζες της πριν από 36 χρόνια στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη χώρα μας υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής ευάλωτων ομάδων μέσα από δημιουργικές, κινητικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Στη Ζάκυνθο, η ομάδα που θα συμμετάσχει αριθμεί περίπου 45 άτομα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο ΚΑΠΗ, με τη στήριξη εθελοντών. Παράλληλα, εξετάζεται η συνεργασία με τον ΟΔΑΖ, ώστε να συμμετάσχουν και ωφελούμενοι του οργανισμού, διευρύνοντας το εύρος της δράσης και ενισχύοντας το πνεύμα συνεργασίας.

Ο κ. Βυθούλκας υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του ΚΑΠΗ, το οποίο λειτουργεί ως χώρος συνάντησης, υποστήριξης και ενεργοποίησης για τους ηλικιωμένους. Μέσα από τα προγράμματά του ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και δίνεται η δυνατότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες να εκφραστούν και να συμμετέχουν ενεργά.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι τα Geri Olympics δεν έχουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν μια γιορτή ζωής, χαράς και συνεργασίας. Μέσα από δραστηριότητες όπως παιχνίδια, ασκήσεις δεξιοτήτων και ήπια άθληση, οι συμμετέχοντες ενισχύουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία, ενώ παράλληλα καλλιεργείται η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η συμμετοχή της Ζακύνθου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 29 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνονται οι αγώνες. Η παρουσία του νησιού στον θεσμό σηματοδοτεί την ένταξή του σε ένα ευρύτερο κίνημα που προάγει τη δραστήρια και δημιουργική ζωή σε κάθε ηλικία.

Τα Geri Olympics αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να αναδείξει την αξία της ενεργούς γήρανσης. Μέσα από τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη θετική διάθεση, οι ηλικιωμένοι της Ζακύνθου γίνονται φορείς ενός ισχυρού μηνύματος ζωής που ξεπερνά σύνορα και γενιές.