NIKOS GIAKOUMELOS
NIKOS GIAKOUMELOS

ΠΡΙΣΜΑ 90.2: Νίκος Γιακουμέλος | Νέα εποχή για την ανακύκλωση στην Ζάκυνθο | Στόχος η ουσιαστική διαλογή στην πηγή και η μείωση των απορριμμάτων

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print
Picture of Δημήτρης Μαρκεσίνης

Δημήτρης Μαρκεσίνης

Επιμέλεια Άρθρου
Ιδιοκτήτης | Δημοσιογράφος

Η κατάσταση της ανακύκλωσης στη Ζάκυνθο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Γιακουμέλο να περιγράφει με λεπτομέρεια τα προβλήματα αλλά και το νέο σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρίσμα 90.2.

Όπως τόνισε, για δεκαετίες η ανακύκλωση στο νησί λειτουργούσε με στρεβλό τρόπο, καθώς τα υλικά συγκεντρώνονταν σε ακατάλληλους χώρους, εκτίθεντο στις καιρικές συνθήκες, βρέχονταν και τελικά καταστρέφονταν, χάνοντας κάθε αξία. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί παρελθόν, καθώς η νέα δημοτική αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητα τη ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και υποδομών. Τέσσερις μεγάλες νταλίκες μεταφοράς απορριμμάτων έχουν τεθεί σε λειτουργία, με δυνατότητα μεταφοράς έως και 20 τόνων, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει ουσιαστικά τη διαδικασία συλλογής και μεταφοράς. Παράλληλα, καθαρίστηκε και οργανώθηκε ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπου πλέον η διαχείριση θα γίνεται με ελεγχόμενο και συστηματικό τρόπο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάργηση της πρακτικής της εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών στο έδαφος. Όπως ξεκαθαρίστηκε, τα υλικά θα συλλέγονται απευθείας από τους κάδους και θα μεταφέρονται χωρίς να εκτίθενται, αποφεύγοντας έτσι την απαξίωσή τους. Επιπλέον, ο χώρος του ΣΜΑ θα είναι περιφραγμένος και φυλασσόμενος, ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη αντικειμένων, όπως στρώματα και έπιπλα.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, με τον κ. Γιακουμέλο να επισημαίνει ότι επικρατεί λανθασμένη αντίληψη από πλευράς πολιτών. Όπως υπογράμμισε, δεν είναι υποχρέωση του δήμου να συλλέγει αντικείμενα που εγκαταλείπονται αυθαίρετα στους δρόμους. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, είτε μέσω ιδιωτικής εταιρείας είτε μέσω αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, στην οποία οι πολίτες οφείλουν να απευθύνονται.

Αντίστοιχα, αναφορά έγινε και στα υπολείμματα κηπουρικής, με έμφαση στο γεγονός ότι εκτός αστικού ιστού οι πολίτες μπορούν να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι. Όπως επισημάνθηκε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ζήτημα υποδομών, αλλά και νοοτροπίας.

Κομβικό σημείο της νέας στρατηγικής αποτελεί η διαλογή στην πηγή. Ο Αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι χωρίς ενεργή συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακύκλωση. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται εκτεταμένη ενημερωτική καμπάνια, με σαφείς οδηγίες για τη σωστή χρήση των μπλε και πράσινων κάδων. Θα δοθεί, όπως σημείωσε, ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ωστόσο στη συνέχεια θα εφαρμοστεί αυστηρά ο κανονισμός καθαριότητας.

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στη χωροθέτηση των κάδων, καθώς σε πολλά σημεία παρατηρείται υπερσυγκέντρωση απορριμμάτων. Προβλέπεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων θέσεων, ώστε να αποφεύγεται η αυθαίρετη μετακίνηση και να διασφαλίζεται η τάξη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως κοντά σε σχολεία, παιδικές χαρές, δημόσιες υπηρεσίες και πίσω από το νέο θέατρο.

Εξετάζεται επίσης η εφαρμογή νέου μοντέλου αποκομιδής σε πεζοδρόμους, με τη χρήση μικρών ευέλικτων απορριμματοφόρων και συγκεκριμένων ωραρίων συλλογής, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και τον περιορισμό φαινομένων ρύπανσης.

Τέλος, ο κ. Γιακουμέλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι ο δήμος προχωρά σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου. Μακροπρόθεσμα, εξετάζεται και η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, ενώ παράλληλα προωθείται ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού, με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, που φιλοδοξούν να αλλάξουν συνολικά την εικόνα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Ζάκυνθο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ