NTONALND TRAMP
NTONALND TRAMP

Ντόναλντ Τραμπ: Νέο τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη εν μέσω συνεχιζόμενων επιθέσεων και διπλωματικών επαφών

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print
Picture of Δημήτρης Μαρκεσίνης

Δημήτρης Μαρκεσίνης

Επιμέλεια Άρθρου
Ιδιοκτήτης | Δημοσιογράφος

Σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο περιβάλλον στη Μέση Ανατολή, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται παράλληλα με εντατικές διπλωματικές διεργασίες, με το Ισραήλ να διατηρεί την επιθετική του στάση και το Ιράν να απαντά με αντίποινα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε ότι είχε επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά ότι οι επιδιώξεις του πολέμου μπορούν να επιτευχθούν μέσω συμφωνίας. Από την πλευρά του, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Τεχεράνη έχει αποδεχθεί πως δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ωστόσο, η διπλωματική κινητικότητα συνοδεύεται από αυστηρά χρονικά περιθώρια, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε νέα προθεσμία πέντε ημερών προς το Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Νέα ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν τόσο στην Τεχεράνη όσο και στον Λίβανο, με ένα ακόμη θύμα να αναφέρεται στη Βηρυτό. Συνολικά, οι απώλειες σε Ιράν και Λίβανο ανέρχονται πλέον σε χιλιάδες από την έναρξη της σύγκρουσης.

Παράλληλα, η ένταση επεκτείνεται και στον Περσικό Κόλπο, με τη Σαουδική Αραβία να ανακοινώνει την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων που είχαν κατεύθυνση προς το Ριάντ.

Σε επίπεδο ρητορικής, οι Φρουροί της Επανάστασης επιτέθηκαν λεκτικά στον Αμερικανό πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς τον «δόλιο», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποσπαστεί η προσοχή τους από το μέτωπο των επιχειρήσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, καταγράφονται και επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με την τιμή του πετρελαίου Brent να υποχωρεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, αντανακλώντας τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ