Σε μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση για το ζήτημα της κυκλοφοριακής μελέτης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», Γιώργος Τσουρουνάκης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρίσμα 90.2, ασκώντας έντονη κριτική στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων.
Ο κ. Τσουρουνάκης υποστήριξε ότι όλες οι φάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης ξεκίνησαν λανθασμένα και σε ακατάλληλο χρόνο, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Όπως ανέφερε, από τη στιγμή που οι δύο πρώτες φάσεις δεν απέδωσαν, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει η επόμενη χωρίς προηγουμένως να έχουν αντιμετωπιστεί τα βασικά προβλήματα. Αν και δήλωσε σύμφωνος με την ανάγκη πεζοδρομήσεων, επισήμανε ότι αυτές υλοποιούνται χωρίς συνοδευτικά έργα και χωρίς σωστή ιεράρχηση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εικόνα της πόλης, την οποία χαρακτήρισε αφιλόξενη και δυσλειτουργική για κατοίκους και επαγγελματίες. Εστίασε, μεταξύ άλλων, στο έργο πίσω από την πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου –όπως είπε– η σημαντική μείωση του οδοστρώματος δημιουργεί νέα προβλήματα και απαιτεί επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη.
Σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση, χαρακτήρισε το κόστος των 10 ευρώ για τρεις ώρες ως καθαρά εισπρακτικό μέτρο, τονίζοντας ότι δεν συναντάται σε αντίστοιχη μορφή σε άλλες ελληνικές ή ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως υπογράμμισε, η έλλειψη εναλλακτικών χώρων στάθμευσης και αποτελεσματικής αστικής συγκοινωνίας καθιστά το μέτρο άδικο και αναποτελεσματικό.
Αναφερόμενος στη συγκοινωνία, σημείωσε ότι το υφιστάμενο σύστημα δεν λειτουργεί επαρκώς, με καθυστερήσεις και περιορισμένα δρομολόγια. Πρότεινε ως εναλλακτική τη χρήση μικρότερων λεωφορείων ή minibus, τα οποία θα μπορούν να κινούνται πιο ευέλικτα στο αστικό δίκτυο και να εξυπηρετούν ταχύτερα τους πολίτες.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου είναι η ύπαρξη υποδομών, τονίζοντας ότι πολλοί χώροι στάθμευσης παραμένουν κατειλημμένοι ή αναξιοποίητοι για χρόνια. Αν και χαρακτήρισε θετικά μέτρα όπως η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, υπογράμμισε ότι δεν επαρκούν για την επίλυση του προβλήματος.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην έλλειψη προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι χωρίς επαρκή έλεγχο η εφαρμογή των μέτρων θα είναι προβληματική. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους δεν επαρκούν, καθώς αντιστοιχούν περίπου σε μία θέση ανά παροχή ρεύματος.
Ως εναλλακτική λύση, πρότεινε τη δημιουργία πλωτού πάρκινγκ μέσω παροπλισμένου πλοίου χωρητικότητας περίπου 200 θέσεων, μια πρακτική που –όπως ανέφερε– εφαρμόζεται ήδη σε ευρωπαϊκές πόλεις και θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση του κέντρου.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού των έργων υποδομής, επισημαίνοντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προηγείται η δημιουργία δικτύων και υποδομών πριν την ολοκλήρωση των δρόμων, ώστε να αποφεύγονται μελλοντικές παρεμβάσεις και φθορές.
Ο Γιώργος Τσουρουνάκης κατέληξε τονίζοντας ότι για να πετύχει οποιαδήποτε κυκλοφοριακή παρέμβαση απαιτείται σωστή προετοιμασία, ρεαλιστικός σχεδιασμός και ουσιαστικές υποδομές, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτά τα στοιχεία, καμία μελέτη δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τη Ζάκυνθο.


