Την ανάγκη άμεσης φυσικής παρουσίας του γιατρού σε κάθε σοβαρό περιστατικό υπογράμμισε ο Νίκος Ποταμίτης, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στίγμα 97.6, με αφορμή το σοβαρό συμβάν με το πέντε μηνών βρέφος.
Ο κ. Ποταμίτης ξεκαθάρισε ότι η πρώτη εκτίμηση ενός περιστατικού μπορεί να γίνει τηλεφωνικά, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Όπως τόνισε, πρέπει να ακολουθεί άμεσα η φυσική παρουσία του γιατρού, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. «Όταν ένας γιατρός καλείται για σοβαρό περιστατικό, οφείλει να παρευρεθεί αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράσταση των Νοσοκομειακών γιατρών στους γονείς και στους συγγενείς του βρέφους που νοσηλεύτηκε στην Πάτρα, επισημαίνοντας ότι οι συνάδελφοί του βρίσκονταν σε καθημερινή επικοινωνία με την Κλινική και ενημερώνονταν για την πορεία της υγείας του παιδιού. Δήλωσε ότι υπάρχει ικανοποίηση για τη βελτίωση της κατάστασης, υπογράμμισε όμως πως απαιτούνται ασφαλή και οριστικά αποτελέσματα πριν εξαχθούν συμπεράσματα.
Αναφερόμενος στη λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, έκανε λόγο για οριακή κατάσταση. Όπως είπε, υπηρετούν μόλις δύο Παιδίατροι, ενώ θα έπρεπε να είναι επτά, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν έως και 15 εφημερίες τον μήνα, αριθμό υπερδιπλάσιο του νόμιμου ορίου. Τόνισε ότι, βάσει οργανισμού, προβλέπονται τέσσερις θέσεις Παιδιάτρων και δύο έως τρεις ειδικευόμενοι, ωστόσο στην πράξη υπηρετούν μόνο δύο γιατροί. Υπογράμμισε ότι κανένας γιατρός δεν μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες από πέντε ενεργές εφημερίες και δύο εφημερίες ετοιμότητας μηνιαίως, διότι τίθεται σε κίνδυνο τόσο η προσωπική του υγεία όσο και η ασφάλεια των ασθενών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου αναφέρθηκε και στη γενικότερη εικόνα υποστελέχωσης, σημειώνοντας ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί με 64 μόνιμους και 25 ειδικευόμενους ιατρούς για 160 αναπτυγμένες κλίνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε Κλινική θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον τρεις γιατρούς σε ετοιμότητα. Επισήμανε ακόμη ότι οι χαμηλές αποδοχές, που δεν ξεπερνούν το 50% του χαμηλότερου μισθού στην Ευρώπη, λειτουργούν αποτρεπτικά για νέους επιστήμονες που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το Νοσοκομείο Ζακύνθου.
Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή ιδιωτών ιατρών, αναγνώρισε ότι παρέχουν βοήθεια, διευκρίνισε όμως ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους Νοσοκομειακούς γιατρούς ούτε να καλύψουν τις ανάγκες για 24ωρη εφημερία, 365 ημέρες τον χρόνο. Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι διαθέσιμοι ιδιώτες είναι συνταξιούχοι ή συμβασιούχοι, με περιορισμένη δυνατότητα ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά. Από τους περίπου 200 ιδιώτες ιατρούς που δραστηριοποιούνται στη Ζάκυνθο, μόλις 27 εργάζονται στο Νοσοκομείο, στοιχείο που, κατά τον ίδιο, καταδεικνύει τη σταδιακή κατεύθυνση προς την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.
Εξήγησε ακόμη ότι η απουσία γιατρού εκτός Ζακύνθου για οποιονδήποτε λόγο είναι αποδεκτή μόνο εφόσον δεν επηρεάζεται η εφημερία του και η εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργούνται σοβαρά κενά στην κάλυψη των ασθενών. Για την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ότι θεσμικά δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό.
Καταλήγοντας, ο Νίκος Ποταμίτης επανέλαβε τη στήριξη του ιατρικού προσωπικού προς την οικογένεια του βρέφους και κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι η άμεση ενίσχυση των Κλινικών με μόνιμο προσωπικό αποτελεί επιτακτική ανάγκη.