ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινές περιπολίες Ελλάδας – Σερβίας: Απαντούν στις ανάγκες της Ζακύνθου ή καλύπτουν τα κενά αστυνόμευσης;
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την έναρξη κοινών περιπολιών Ελλήνων και Σέρβων αστυνομικών σε τουριστικές περιοχές της χώρας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, ιδιαίτερα όταν η εφαρμογή του μέτρου αφορά και τη Ζάκυνθο, ένα νησί που διαχρονικά αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών.
Η διεθνής συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να είναι χρήσιμη, όταν εντάσσεται σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και απαντά σε πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες. Στην περίπτωση της Ζακύνθου, όμως, το βασικό πρόβλημα δεν είναι η γλωσσική επικοινωνία με τους επισκέπτες. Είναι η εμφανής έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης σε μια περιοχή με έντονη τουριστική ανάπτυξη και αυξημένα περιστατικά εγκληματικότητας τους θερινούς μήνες.
Η επίκληση της εξυπηρέτησης αλλοδαπών τουριστών δεν μπορεί να υποκαθιστά την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της τοπικής αστυνόμευσης. Η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει φαινόμενα παραβατικότητας, βίας, διακίνησης ναρκωτικών και σοβαρά περιστατικά δημόσιας τάξης, που απαιτούν μόνιμο προσωπικό, επαρκή μέσα και σταθερή επιχειρησιακή παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παραμένει, επίσης, κρίσιμο να διασφαλιστεί στην πράξη, και όχι μόνο τυπικά, ότι η άσκηση δημόσιας εξουσίας παραμένει αποκλειστικά στις ελληνικές αρχές, χωρίς επιχειρησιακές συγχύσεις στο πεδίο. Σε ζητήματα δημόσιας τάξης, η θεσμική σαφήνεια δεν είναι τυπική λεπτομέρεια. Είναι βασική προϋπόθεση ασφάλειας δικαίου και εμπιστοσύνης των πολιτών.
Εξίσου προβληματική είναι η απουσία συγκεκριμένης ανάλυσης κινδύνων και μηχανισμών αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του μέτρου. Δεν έχει παρουσιαστεί ποιο πρόβλημα επιλύεται πρακτικά στη Ζάκυνθο, ποιοι είναι οι μετρήσιμοι στόχοι και με ποιον τρόπο θα αποτιμηθεί η επιτυχία της παρέμβασης.
Την ίδια στιγμή, προκύπτει δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής της Συμφωνίας, χωρίς σαφή σύνδεση με αναμενόμενο αποτέλεσμα, ενώ οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν με σημαντικά κενά προσωπικού και αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Η ασφάλεια στη Ζάκυνθο δεν ενισχύεται με κινήσεις εντυπώσεων. Απαιτεί ουσιαστική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, καλύτερο σχεδιασμό πρόληψης και μόνιμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Η διεθνής αστυνομική συνεργασία οφείλει να λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ως υποκατάστατο της αναγκαίας ενίσχυσης της αστυνόμευσης. Η Ζάκυνθος χρειάζεται περισσότερους Έλληνες αστυνομικούς, επαρκή μέσα και ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Όχι μέτρα που κινδυνεύουν να μείνουν στο επίπεδο των εντυπώσεων.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ