ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραίτηση του Διοικητή της ΥΠΑ μετά το συμβάν στο FIR Αθηνών

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print

Επιμέλεια Άρθρου:

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα, 14 Ιανουαρίου, στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) Γιώργος Σαουνάτσος, η οποία έγινε αποδεκτή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο.

Με την ίδια ενημέρωση γνωστοποιήθηκε ότι τα καθήκοντα του Διοικητή αναλαμβάνει προσωρινά ο Υποδιοικητής Αεροναυτιλίας Γιώργος Βαγενάς, ενώ δρομολογούνται άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή και τον ορισμό νέου Διοικητή.

Το πόρισμα για το «μπλακ άουτ» της 4ης Ιανουαρίου: αποσυγχρονισμός και «ψηφιακός θόρυβος»

Παράλληλα, κατατέθηκε σήμερα στον υπουργό το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης για την αναστολή λειτουργίας του FIR Αθηνών την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού, με στόχο να αποσαφηνιστούν πλήρως τα ακριβή αίτια του προβλήματος που παρουσιάστηκε σε συχνότητες του FIR Αθηνών και προκάλεσε εκτεταμένη αναστάτωση στις αεροπορικές υποδομές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων, το περιστατικό αποδίδεται σε «ψηφιακό θόρυβο» που δημιουργήθηκε από αποσυγχρονισμό σε πλήθος ετερογενών διατάξεων και διεπαφών οι οποίες καταλήγουν στις εγκαταστάσεις των ΚΕΠΑΘΜ. Από αυτόν τον αποσυγχρονισμό προέκυψε ακούσια ενεργοποίηση και συνεχής εκπομπή κρίσιμου αριθμού πομπών, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν ή και να διακοπούν τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις που κρίνονται καίριας σημασίας.

Η αποκατάσταση, όπως περιγράφεται, επιτεύχθηκε μετά από επανασυγχρονισμό και επανεκκινήσεις που ακολούθησαν την επαναδρομολόγηση κίνησης στο δίκτυο κορμού.

Μέτρα ασφάλειας πτήσεων και χρονικό αποκατάστασης

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του συμβάντος, επιβλήθηκε –για λόγους Ασφάλειας Πτήσεων– πλήρης περιορισμός χωρητικότητας (zero rate) και ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Η επιστροφή των υπηρεσιών έγινε σταδιακά, ενώ η πλήρης αποκατάσταση αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε στις 16:53 τοπική ώρα, έπειτα από εκούσια ενέργεια του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Με βάση τις αναφορές στην πλατφόρμα ECCAIRS και την αξιολόγηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), το περιστατικό ταξινομήθηκε ως χαμηλής διακινδύνευσης (Green Area), χωρίς καταγραφή παραβίασης ελαχίστων διαχωρισμών. Επιπλέον, δεν προέκυψαν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης ή εξωγενούς κακόβουλης παρεμβολής, ενώ στο κεφάλαιο της Αεροπορικής Ασφάλειας σημειώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε ζήτημα ασφάλειας υπό την έννοια έκθεσης αεροσκαφών σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο.

Σύνθεση Επιτροπής και εμπλεκόμενοι φορείς

Η Επιτροπή λειτούργησε υπό τον Διοικητή της ΑΠΑ Χρήστο Τσίτουρα και συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή, ως μελών, του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλη Μπλέτσα, του Συνταγματάρχη Δημήτριου Ζαμπακόλα (Μηχανικού Επικοινωνιών – Επιτελή ΓΕΕΘΑ), του υποδιευθυντή εποπτείας φάσματος της ΕΕΤΤ Νίκου Ηγουμενίδη και εκπροσώπου του EUROCONTROL, ενώ ως παρατηρητής συμμετείχε και εκπρόσωπος του EASA.

Ως εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίστηκαν η ΥΠΑ και ο ΟΤΕ. Η Επιτροπή ζήτησε και έλαβε επίσημες αναφορές για τις ενέργειες των δύο οργανισμών και αξιοποίησε πληροφορίες που συγκέντρωσε μέσω συνεντεύξεων με στελέχη τους.

Τεχνολογική υστέρηση και προτάσεις για θωράκιση των υποδομών

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ότι το υφιστάμενο σύστημα Επικοινωνιών Φωνής (VCS – Voice Communication System) της ΥΠΑ, καθώς και κρίσιμες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που το υποστηρίζουν, βασίζονται σε τεχνολογία SDH (Synchronous Digital Hierarchy), η οποία χαρακτηρίζεται παρωχημένη και εκτός υποστήριξης από τον κατασκευαστή, χωρίς δυνατότητα παροχής ουσιαστικών εγγυήσεων λειτουργίας.

Η Ειδική Επιτροπή καταλήγει σε πέντε βασικές εισηγήσεις:

-Επίσπευση της μετάβασης σε VoIP, μέσω ολοκλήρωσης των διαδικασιών προμήθειας, εγκατάστασης και επιχειρησιακής λειτουργίας του νέου VCS/RCS (Voice Communication System / Radio Communication System) και των 495 νέων πομποδεκτών.

-Θεσμοθέτηση σταθερού κοινού μηχανισμού άμεσης απόκρισης ΥΠΑ–ΟΤΕ, με τυποποιημένες διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, καθώς και δοκιμές/εκπαίδευση υπό εποπτεία της ΑΠΑ.

-Ενίσχυση με τηλεμετρία και τηλεχειρισμό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης διαγνωστικών ελέγχων από άκρο σε άκρο στα κομβικά σημεία.

-Ενίσχυση της εποπτείας ραδιοφάσματος από την ΕΕΤΤ, για έγκαιρη ανίχνευση παρεμβολών ή ανωμαλιών.

-Μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων του ΚΕΠΑΘΜ σε καταλληλότερο περιβάλλον, με στόχο τη μείωση επιχειρησιακών κινδύνων και εξαρτήσεων και τη διασφάλιση αδιάλειπτης και ασφαλούς παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας.