KIVOLITHOS
KIVOLITHOS

Ντένης Μαλαπέτσας: Οι κυβόλιθοι στη Ζάκυνθο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print
Picture of Δημήτρης Μαρκεσίνης

Δημήτρης Μαρκεσίνης

Επιμέλεια Άρθρου
Ιδιοκτήτης | Δημοσιογράφος

KIVOLITHOS
45435

Σημαντικά ζητήματα στην καθημερινή μετακίνηση πολιτών και επισκεπτών αναδεικνύονται από τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί στο αστικό περιβάλλον της Ζακύνθου, με την εκτεταμένη χρήση κυβόλιθων να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.

Ο Ντένης Μαλαπέτσας, πτυχιούχος Μηχανικός Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος και Τεχνολόγος Φυσικού Περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επιλογές φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη βασικές παράμετροι προσβασιμότητας. Όπως αναφέρει, η διέλευση καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και γονείς με παιδικά καροτσάκια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, δυσκολίες καταγράφονται και για χρήστες εναλλακτικών μέσων μετακίνησης, όπως τα πατίνια, ειδικά εκείνα που δεν διαθέτουν αμορτισέρ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, επισημαίνεται ότι ούτε τα οχήματα εξυπηρετούνται αποτελεσματικά από τις συγκεκριμένες επιφάνειες.

Ο κ. Μαλαπέτσας τονίζει ότι, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλους δήμους και ευρωπαϊκές πόλεις, επιλέγονται παρεμβάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Μάλιστα, κάνει αναφορά και σε παλαιότερες πρακτικές, επισημαίνοντας ότι σε εποχές όπου οι μετακινήσεις γίνονταν με άμαξες και κάρα, οι πλακοστρώσεις ήταν πιο ομαλές σε σχέση με σήμερα.