Δέσμη τεσσάρων στοχευμένων μέτρων για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις και η άνοδος του ενεργειακού κόστους. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ και αφορά νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες και μεταφορές.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση κινείται τόσο στο πεδίο της ευρωπαϊκής συνεννόησης όσο και με εθνικές πρωτοβουλίες, προωθώντας μέτρα που, όπως σημείωσε, επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, χωρίς να διακυβεύονται τα μέχρι σήμερα οικονομικά κεκτημένα.
Στον πυρήνα των ανακοινώσεων βρίσκεται η παρέμβαση στο diesel κίνησης. Η επιδότηση στο δίκτυο διανομής διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά λίτρο, γεγονός που μεταφράζεται, μαζί με τον ΦΠΑ, σε τελικό όφελος 20 λεπτών ανά λίτρο για τον καταναλωτή και τον επαγγελματία. Σύμφωνα με την κυβερνητική τοποθέτηση, η συγκεκριμένη επιλογή αποσκοπεί στο να αποτραπεί η μεταφορά της επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής στις τιμές των προϊόντων.
Παράλληλα, ενεργοποιείται ειδική ενίσχυση μέσω Ψηφιακής Κάρτας Καυσίμων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών της βενζίνης. Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε πρατήρια καυσίμων, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί. Η μέση στήριξη υπολογίζεται στα 36 λεπτά ανά λίτρο, ενώ για μέση μηνιαία κατανάλωση 70 λίτρων η ενίσχυση αντιστοιχεί σε 50 ευρώ ανά δίμηνο για την ηπειρωτική χώρα και 60 ευρώ για τις νησιωτικές περιοχές. Όπως επισημάνθηκε, τα κριτήρια χορήγησης θα είναι διευρυμένα, ώστε να καλύψουν περίπου τρία στα τέσσερα εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.
Στις ανακοινώσεις περιλαμβάνεται και ειδική πρόβλεψη για τον αγροτικό κόσμο. Προβλέπεται επιχορήγηση ίση με το 15% της αξίας των παραστατικών αγοράς λιπασμάτων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η πίεση που προκαλούν οι απότομες αυξήσεις στο συγκεκριμένο κόστος παραγωγής.
Η τέταρτη παρέμβαση αφορά την ακτοπλοΐα. Θεσπίζεται ειδική αποζημίωση προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, η οποία θα συνδέεται υποχρεωτικά με εκπτώσεις στα εισιτήρια. Στόχος της ρύθμισης είναι να συγκρατηθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά την άνοδο του κόστους των ναυτιλιακών καυσίμων.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μέτρων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κόστος θα καλυφθεί τόσο από τα δημόσια ταμεία όσο και από αλλαγή στη φορολόγηση των κερδών των παικτών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών τύπου καζίνο, από την οποία αναμένεται να εξασφαλιστούν 100 εκατομμύρια ευρώ. Τη ρύθμιση αυτή χαρακτήρισε δίκαιη παρέμβαση, επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν από τους αρμόδιους υπουργούς.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές καθίστανται εφικτές λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας και της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν την κοινωνική προστασία σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα διατηρούν εφεδρείες σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.



