ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

453534

ΠΙΝ: Σύσκεψη για τη διαχείριση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία και τον διαβατηριακό έλεγχο

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print
LUNA FUN PARK MOBILE
543543
XENOS ATEVE MOBILE
Picture of Δημήτρης Μαρκεσίνης

Δημήτρης Μαρκεσίνης

Επιμέλεια Άρθρου
Ιδιοκτήτης | Δημοσιογράφος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, για τη διαχείριση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία και τον διαβατηριακό έλεγχο

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας στην Κέρκυρα, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026, με αντικείμενο τη διαχείριση των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία και τις επιπτώσεις του νέου πανευρωπαϊκού συστήματος διαβατηριακών ελέγχων για ταξιδιώτες εκτός Σένγκεν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου της Κέρκυρας, καθώς και θεσμικοί φορείς του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων με χρήση βιομετρικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τον υψηλό όγκο επισκεπτών από τη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί την κύρια τουριστική αγορά για τα Ιόνια Νησιά κι εν προκειμένω για την Κέρκυρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κίνδυνο δημιουργίας καθυστερήσεων και συμφόρησης στα αεροδρόμια, ιδίως υπό συνθήκες υποστελέχωσης της ΕΛ.ΑΣ., η οποία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων άκουσε τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής προσαρμογής του συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των επισκεπτών και η εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων στα Ιόνια Νησιά.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τρεπεκλής:

«Η εφαρμογή του νέου συστήματος διαβατηριακών ελέγχων είναι μια ευρωπαϊκή υποχρέωση. Ωστόσο, για τα Ιόνια Νησιά αποτελεί κρίσιμο τεστ αντοχής για τις υποδομές και τις υπηρεσίες μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η πρώτη εικόνα του επισκέπτη να είναι οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία. Αυτό θα πλήξει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του προορισμού και θα αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Τρεπεκλής επεσήμανε ότι απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση σε επίπεδο Πολιτείας, με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και βελτιστοποίηση των διαδικασιών ελέγχου, ώστε να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της τουριστικής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε ότι βρίσκεται ήδη σε απευθείας επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα αεροδρόμια των Ιονίων Νήσων.

Παράλληλα, έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση προς την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, για επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα, και σύγκληση ευρείας σύσκεψης εργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις. Παρεμβαίνουμε έγκαιρα, συντονίζουμε τους φορείς και διεκδικούμε λύσεις. Ο στόχος μας είναι σαφής: να διασφαλίσουμε ότι η εμπειρία του επισκέπτη θα παραμείνει υψηλού επιπέδου, από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της τουριστικής ροής και την προστασία της εικόνας του προορισμού στις διεθνείς αγορές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, η Αστυνομική Υποδιευθύντρια της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων – Α.Τ. Αεροδρομίου Κέρκυρας, Έλλη Αμάραντου, ο Διευθυντής Αεροδρομίου Κέρκυρας της Fraport, Παύλος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Κώστας Μέριανος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Περικλής Κατσαρός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Κώστας Μουζακίτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA), Ναπολέων Πάτρας, καθώς και η Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας, Σίσσυ Σαββάτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ