ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Παρεμβάσεις για εκπαίδευση, εργασιακά και περιβαλλοντική ασφάλεια

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print

Επιμέλεια Άρθρου:

Με σειρά παρεμβάσεων για ζητήματα εκπαίδευσης, εργασιακών δικαιωμάτων και περιβαλλοντικής ασφάλειας τοποθετήθηκε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ζακύνθου, αναδεικνύοντας προβλήματα που αφορούν τόσο τη σχολική κοινότητα όσο και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, η Ένωση επισημαίνει ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι και τη διδακτική εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου καταγράφονται 15.678 χαμένες διδακτικές ώρες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, τα κενά οφείλονται στην έλλειψη εκπαιδευτικών σε αρκετές ειδικότητες, μεταξύ των οποίων Γερμανικών, Εικαστικών, Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων, Φιλολόγων και Μαθηματικών Ειδικής Αγωγής, αλλά και άλλων κλάδων.

Η Ένωση υποστηρίζει ότι είχε ζητήσει από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία για τα κενά, χωρίς όμως – όπως αναφέρει – να υπάρξει ανταπόκριση. Παράλληλα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, αποδίδοντας τα προβλήματα σε πολιτικές που οδηγούν σε ελλείψεις προσωπικού και ανεπαρκή χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών εκφράζει τη στήριξή του στους ναυτεργάτες που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 5ης Μαρτίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εγκλωβισμό ναυτικών σε περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η Ένωση επισημαίνει ότι οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, όπως ελλείψεις σε προμήθειες, νερό, φάρμακα και ιατρική φροντίδα, ενώ ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή τους και να χαρακτηριστούν ως εμπόλεμες ζώνες όλες οι περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολεμικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου αναφέρεται και σε ζητήματα περιβαλλοντικής ασφάλειας στον ευρύτερο Πειραιά, με αφορμή περιστατικό διαρροής λαδιών σε δεξαμενές εταιρείας πετρελαιοειδών στην περιοχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας, το οποίο προκάλεσε έντονη δυσοσμία και κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συμβάν έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων μέσα στον οικιστικό ιστό.

Η Ένωση ζητά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων αυτών από κατοικημένες περιοχές, τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την ενίσχυση των δομών υγείας στους δήμους του Πειραιά. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης ενδεχόμενου βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων.

Μέσα από τις παρεμβάσεις της, η ΕΛΜΕ Ζακύνθου επιδιώκει – όπως αναφέρει – να αναδείξει ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων, των μαθητών και των τοπικών κοινωνιών, καλώντας σε άμεσες λύσεις τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και σε θέματα ασφάλειας και εργασιακών δικαιωμάτων.