ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΙΝ: 1/2026 Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής | Δευτέρα 9 Μαρτίου

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print

Επιμέλεια Άρθρου:

PIN PERIFEREIA IONION NHSON copy

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής για το πρώτο δίμηνο του 2026 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 στις 15:00, με τη διαδικασία να διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης από την πλατφόρμα e:Presence.gov.gr. Στη συνεδρίαση έχουν ήδη κατατεθεί σειρά θεμάτων προς συζήτηση από περιφερειακούς συμβούλους, τα οποία αφορούν ζητήματα υποδομών, κοινωνικής πολιτικής, περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας σε διάφορες περιοχές των Ιονίων Νήσων.

Μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν είναι τα σοβαρά προβλήματα που έχουν καταγραφεί στο οδικό δίκτυο της Σκάλας, θέμα που φέρνει προς συζήτηση η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «Ιόνιο Δυνατά! Κάθε Νησί Ψηλά», Γιαννούλα (Γιάννα) Κουλουμπή.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται επίσης το έργο του δρόμου Αργοστολίου – Πόρου, με ερώτημα σχετικά με την καθυστέρηση στην έναρξη της υλοποίησής του και τις ευθύνες που υπάρχουν για τη στασιμότητα. Το θέμα κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α. για τα Ιόνια Νησιά», Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Σημαντική θέση στη συζήτηση αναμένεται να έχει και η παιδική προστασία. Ο περιφερειακός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Αλέξανδρος Μιχαλάς, ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες της Περιφέρειας σε ζητήματα υιοθεσίας και αναδοχής, καθώς και για τις δράσεις που υλοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Παράλληλα, ερώτημα έχει κατατεθεί για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών της πόλης της Ζακύνθου και του Πλάνου. Ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσιος Γιακουμέλος ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το κατά πόσο διασφαλίζεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης ζητήματα οδικής ασφάλειας σε άλλα νησιά της Περιφέρειας. Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων», Αλεξάνδρα Μπαλού, θέτει το θέμα της επικίνδυνης κατάστασης στον περιφερειακό δρόμο Κουραμάδων – Καλαφατιώνων και Σιναράδων στην Κέρκυρα, επισημαίνοντας τη διαχρονική εγκατάλειψη του οδικού δικτύου.

Αντίστοιχα, ο περιφερειακός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Νικόλαος Γκισγκίνης, φέρνει προς συζήτηση την κατάσταση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες που, όπως υποστηρίζει, μετατρέπουν τους δρόμους σε «παγίδες θανάτου».

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί και η πορεία του έργου του Πολιτιστικού Κέντρου στη Λευκάδα. Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Σοφός ζητά ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το έργο, καθώς και για τις εργασίες που απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί για χρήση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, η επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ», Μαρία Δρυ, θέτει ζήτημα σχετικά με τα καταφύγια, ζητώντας διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Τέλος, στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, θέμα που καταθέτει η περιφερειακή σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Αθηνά Αρβανιτάκη, επισημαίνοντας τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η συνεδρίαση αποτελεί μέρος της θεσμοθετημένης διαδικασίας λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, στο πλαίσιο της οποίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι θέτουν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία υποδομών, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.