ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου: Συνέντευξη Τύπου | Τοποθετήθηκε ογκολόγος | Προχωρά η δημιουργία χημειοθεραπευτικού τμήματος (Βίντεο-Ολόκληρη Μετάδοση)

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print

Επιμέλεια Άρθρου:

356464

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 στις 09:30 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, παρουσία του Διοικητή του νοσοκομείου Χρήστου Θανόπουλου, του αντιπρόεδρου του Δ.Σ. κ. Βασίλη Κλάδη και του Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη. Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων βρέθηκε μια σημαντική εξέλιξη για τη δημόσια υγεία στο νησί, η οποία αφορά την έναρξη οργανωμένης ογκολογικής υποστήριξης στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι ο ογκολόγος Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα στο νοσηλευτικό ίδρυμα από σήμερα, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς της Ζακύνθου. Ο γιατρός θα βρίσκεται στο νοσοκομείο κάθε εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, προσφέροντας σταθερή ιατρική παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό βήμα για το σύστημα υγείας του νησιού, καθώς μέχρι σήμερα πολλοί ασθενείς αναγκάζονταν να μετακινούνται εκτός Ζακύνθου για εξετάσεις και θεραπεία. Η διαδικασία αυτή συνοδευόταν από οικονομική επιβάρυνση, ταλαιπωρία και έντονη ψυχολογική πίεση τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Παράλληλα με την τοποθέτηση του ογκολόγου, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία χημειοθεραπευτικού τμήματος στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, οι εργασίες για την ολοκλήρωση της νέας μονάδας βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και τηρούνται όλα τα απαιτούμενα επιστημονικά και λειτουργικά πρότυπα. Στόχος είναι το τμήμα να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο επόμενο διάστημα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους ασθενείς να πραγματοποιούν τις θεραπείες τους στο νησί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Η νέα μονάδα θα στεγαστεί στον χώρο της πρώην κλινικής COVID του νοσοκομείου και θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή προετοιμασία και χορήγηση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Προβλέπεται επίσης η ύπαρξη αποστειρωμένων χώρων και ειδικών μηχανημάτων για την προστασία τόσο των ασθενών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως επισημάνθηκε, ορισμένες εξειδικευμένες θεραπείες ενδέχεται να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερα νοσοκομεία εκτός Ζακύνθου, ωστόσο πολλές από τις χημειοθεραπείες που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να γίνουν στο νησί θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούνται τοπικά, με τη στήριξη των υπόλοιπων κλινικών του νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη λειτουργία της νέας δομής, προβλέπεται η εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η ενίσχυση των υπηρεσιών του νοσοκομείου με πρόσθετο προσωπικό. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η πρόσληψη δεύτερου φαρμακοποιού, ενώ έχει ζητηθεί και τρίτη θέση, προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία του τμήματος και η διαχείριση των εξειδικευμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αρχικά είχαν προκηρυχθεί δύο θέσεις ογκολόγων, ωστόσο μέχρι στιγμής καλύφθηκε η μία. Υπάρχει εκτίμηση ότι ο δεύτερος γιατρός ενδέχεται να ενταχθεί στο νοσοκομείο τον Μάιο, γεγονός που θα επιτρέψει την κάλυψη περισσότερων ημερών μέσα στην εβδομάδα.

Κατά τη συνέντευξη επισημάνθηκε επίσης ότι η δημιουργία της ογκολογικής υποστήριξης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού αναβάθμισης του νοσοκομείου Ζακύνθου, ο οποίος περιλαμβάνει την ενίσχυση των υποδομών, την αύξηση των ειδικοτήτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Παράλληλα έγινε αναφορά και σε ζητήματα στελέχωσης ορισμένων κλινικών του νοσοκομείου, όπως η παθολογική και η παιδιατρική, όπου υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Όπως τονίστηκε, οι θέσεις προκηρύσσονται επανειλημμένα, ωστόσο το ενδιαφέρον από γιατρούς παραμένει περιορισμένο, γεγονός που δυσκολεύει την πλήρη κάλυψη των αναγκών.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των ασθενών που θα εξυπηρετούνται από το νέο ογκολογικό πλαίσιο, καθώς θα αρχίσει να καταγράφεται η πραγματική ζήτηση υπηρεσιών στο νησί.

Η έναρξη της παρουσίας ογκολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου χαρακτηρίστηκε ως η αρχή μιας νέας πραγματικότητας για την υγειονομική περίθαλψη του νησιού, με στόχο τη σταδιακή ενίσχυση των υπηρεσιών και τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.