ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΙΓΜΑ 97.6: Γιώργος Τσουρουνάκης | Εμφανής κακοδιαχείριση στον Δήμο με δεκάδες κατατμήσεις έργων και σπατάλη δημοσίου χρήματος

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print

Επιμέλεια Άρθρου:

GIORGOS TSOUROUNAKIS

Σοβαρές αιχμές για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων του Δήμου άφησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» Γιώργος Τσουρουνάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στίγμα 97.6, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκαν η κατάσταση στην περιοχή Τηγάνια Αλυκών, οι μεγάλες αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και τα τέλη δημοτικού φωτισμού και καθαριότητας.

Ο κ. Τσουρουνάκης περιέγραψε την εικόνα στα Τηγάνια Αλυκών ως «τριτοκοσμική», επισημαίνοντας ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή, όπου απορρίπτονται μπάζα, πλαστικά, ξύλα, στρώματα και κάθε είδους ογκώδη αντικείμενα. Όπως ανέφερε, το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ενημερώθηκε από κατοίκους για πολλαπλές εστίες φωτιάς. «Δεν ήταν τυχαία φωτιά, αλλά εμπρησμός», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την τρίτη ανάλογη περίπτωση μέσα σε δύο χρόνια.

Υπογράμμισε ότι οι πυρκαγιές δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και έντονη δυσοσμία που γίνεται αισθητή σε μεγάλη απόσταση. Στο σημείο, όπως είπε, βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βραχιώνας, Σταύρος Σκιαδόπουλος, με τον οποίο διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος. «Συγκεντρώνονται ογκώδη αντικείμενα και στη συνέχεια κάποιος βάζει φωτιά για να “καθαρίσει” η περιοχή. Θέλουμε να καθαριστεί το νησί, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέδωσε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ότι δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. «Ως πολίτες μπορούμε να συμβάλουμε, όμως η κύρια ευθύνη βαραίνει τη Δημοτική Αρχή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για την περίοδο 2025-2029, έκανε λόγο για επιβαρύνσεις που φτάνουν έως και το 330% σε ορισμένα πάγια. Όπως σημείωσε, «για πρώτη φορά εγκρίνονται τόσο υψηλά τέλη από το Δημοτικό Συμβούλιο», εκτιμώντας ότι για το 2026 οι πρόσθετες χρεώσεις θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία που να δικαιολογούν τις αυξήσεις αυτές, αφήνοντας αιχμές ότι δημιουργούνται περιθώρια για «πολιτικές διορισμών».

Ο επικεφαλής της «Δύναμης Ελπίδας» ανέφερε ότι η παράταξή του έχει καταθέσει αναλυτική και κοστολογημένη πρόταση για τη διαχείριση του νερού, με έμφαση στη βελτίωση του δικτύου, από το οποίο, όπως υποστήριξε, χάνονται περίπου 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε από μελέτη της ΔΕΥΑΖ, το κόστος του χαμένου νερού ανέρχεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η απαιτούμενη ενέργεια για την άντληση αγγίζει επιπλέον τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού, υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα προκύπτει έλλειμμα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τα τέλη παρεπιδημούντων στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. «Με αυτή τη Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να υλοποιηθούν μικρά έργα υποδομής στις Κοινότητες», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, έκανε λόγο για εμφανή κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. «Υπάρχουν δεκάδες κατατμήσεις έργων, ενώ με έναν ολοκληρωμένο διαγωνισμό ο Δήμος θα είχε σημαντικό όφελος. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια τέτοια πρακτική, καθώς πρόκειται για χρήματα των Ζακυνθινών», σημείωσε.