Για τη διαδικασία εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, τον ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από επαγγελματικούς φορείς, μίλησε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Αγγελική Αυγουστίνου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στίγμα 97.6.
Όπως εξήγησε, πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, προηγήθηκε η γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία πλέον, βάσει νόμου, έχει ρόλο διαβούλευσης. Η μελέτη εγκρίθηκε τόσο από τη Δημοτική Επιτροπή όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ήδη κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας, η απόφαση δεν έχει αποκτήσει κανονιστικό χαρακτήρα.
Η κανονιστική εφαρμογή του μέτρου θα εξεταστεί μετά την έγκριση της Αποκεντρωμένης. Αναφερόμενη στο προτεινόμενο αντίτιμο, σημείωσε ότι η εισήγηση του μελετητή προβλέπει τρία ευρώ ανά ώρα, ώστε να διασφαλίζεται η ανακύκλωση των θέσεων και η αποτροπή μακροχρόνιας στάθμευσης στο κέντρο. Όπως υπογράμμισε, άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν δημόσια κρίνονται είτε υπερβολικά χαμηλές είτε ιδιαίτερα υψηλές.
Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των θέσεων, η κ. Αυγουστίνου διευκρίνισε ότι προβλέπονται περιμετρικοί χώροι στάθμευσης για εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε οι κεντρικές θέσεις να εξυπηρετούν κυρίως μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Οι θέσεις για κατοίκους υπολογίζονται περίπου σε 200, ενώ οι περιμετρικοί χώροι μπορούν να εξυπηρετήσουν περίπου 1.200 οχήματα, σε απόσταση 400 έως 800 μέτρων από το κέντρο.
Αναφερόμενη στις προσφυγές και ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΤΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φοροτεχνικών και το Επιμελητήριο, τόνισε ότι μέχρι στιγμής είναι κενού περιεχομένου και αναμένεται η τελική κρίση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι απόψεις του Δήμου θα κατατεθούν έως τις 27 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση προς τους πολίτες.
Η Αντιδήμαρχος επισήμανε ακόμη ότι στον αστικό ιστό δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης και κάλεσε όσους διαθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις να τις καταθέσουν. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω των ενστάσεων μεταθέτουν χρονικά την εφαρμογή ενός μέτρου που αφορά άμεσα τους μόνιμους κατοίκους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι μετά την έγκριση από την Αποκεντρωμένη θα ακολουθήσει νέα διαβούλευση για την κανονιστική ρύθμιση και τον καθορισμό του τελικού αντιτίμου. Τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα διατίθενται αποκλειστικά για έργα οδοποιίας, φωτισμού και συντηρήσεις, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη.