Την ανάγκη για ουσιαστική αναδιοργάνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με έμφαση στη στελέχωση, την απορροφητικότητα και τον ρεαλιστικό σχεδιασμό για τον τουρισμό, υπογράμμισε η Μαρία Δρυ, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μένουμε Ιόνιο», μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στίγμα 97.6.
Η κ. Δρυ άσκησε δριμεία κριτική στη διαχρονικά χαμηλή απορροφητικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι συγκυριακό αλλά δομικό. Όπως ανέφερε, παρά τις διακηρύξεις περί ετοιμότητας, οι αναγκαίες παρεμβάσεις δεν υλοποιούνται, οι υποδομές γερνούν και επιβαρύνονται, ενώ απουσιάζει ένας σαφής και συντονισμένος σχεδιασμός.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ίδια, οι χαμηλοί μισθοί – της τάξης των 600 και 700 ευρώ – λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση νέων υπαλλήλων και τεχνικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, όπως υποστήριξε, δημιουργούνται Αναπτυξιακοί Οργανισμοί με υψηλές αμοιβές για διοικητικά στελέχη, γεγονός που προκαλεί εύλογες αντιδράσεις στους πολίτες και εντείνει το αίσθημα αδικίας.
Η κ. Δρυ τόνισε ότι τα επιδόματα δεν συνιστούν λύση και πως η Περιφέρεια οφείλει να διεκδικήσει ουσιαστική ενίσχυση από το κεντρικό κράτος. Χωρίς επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, δεν μπορούν να προχωρήσουν μελέτες και έργα, καθώς απουσιάζει το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείριση, την επίβλεψη και την παραλαβή τους.
Αναφορά έκανε και στον νέο κώδικα που περιορίζει, όπως είπε, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μεγάλων επενδύσεων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και τις απαιτούμενες αρμοδιότητες.
Στο μέτωπο του τουρισμού, η επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Ιόνιο» σημείωσε ότι η αύξηση των αφίξεων δεν αρκεί για να θεωρηθεί επιτυχία. Η ποιότητα, η κατά κεφαλήν δαπάνη και η συνολική εμπειρία του επισκέπτη είναι οι κρίσιμοι δείκτες. Όπως υπογράμμισε, ο υπέρ τουρισμός αποτελεί ήδη πραγματικότητα στα Ιόνια Νησιά, δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις σε νερό, αποχέτευση και βιολογικούς καθαρισμούς.
Μάλιστα, παρέπεμψε σε μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία – όπως ανέφερε – παραδόθηκε στην Περιφέρεια εδώ και περίπου δύο χρόνια και καταγράφει φαινόμενα υπέρ τουρισμού στα Επτάνησα, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί. Κατά την ίδια, η απόκρυψη αυτής της μελέτης στερεί από την κοινωνία ένα κρίσιμο εργαλείο σχεδιασμού και αξιολόγησης, σε μια περίοδο που η φέρουσα ικανότητα των νησιών βρίσκεται στα όριά της.
Η κ. Δρυ ζήτησε ειλικρίνεια, αυτοκριτική και μετρήσιμα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι οι απολογισμοί και οι παρουσιάσεις δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένους δείκτες προόδου. Πρότεινε τη συγκρότηση ειδικών ομάδων έργου, κατά τα πρότυπα των Υπουργείων, ώστε να επιταχύνεται η υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων με εξειδικευμένο προσωπικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι η τουριστική προβολή οφείλει να συνοδεύεται από αποτίμηση αποτελεσμάτων. Κάθε συμμετοχή σε έκθεση, όπως είπε, πρέπει να αξιολογείται με σαφή κριτήρια απόδοσης και όχι να περιορίζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το κόμμα έχει περάσει από διαδικασία αυτοκριτικής και ότι τα ζητήματα στρατηγικής και πολιτικών συμμαχιών θα τεθούν στο επικείμενο συνέδριο. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής υποψηφιότητάς της στη Βουλή, εφόσον της το προτείνει το κόμμα.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η Κέρκυρα και συνολικά τα Ιόνια Νησιά χρειάζονται ρεαλιστικό σχέδιο, επένδυση στις υποδομές και ουσιαστική προετοιμασία πριν από κάθε τουριστική περίοδο, ώστε η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και να μεταφράζεται σε πραγματική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Πηγή: www.stigmafm.gr