ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Επιπλέον καταβολές επιστροφής ενοικίου σε 6.722 δικαιούχους | Τι άλλαξε και τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν δηλώσει IBAN

Facebook
X
Email
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
Print

Επιμέλεια Άρθρου:

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ

Συμπληρωματικές πληρωμές για την επιστροφή ενοικίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 1,37 εκατ. ευρώ και να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 6.722 δικαιούχων που είχαν δηλώσει IBAN ή προχώρησαν σε υποβολή/τροποποίηση των δηλώσεών τους στο διάστημα από 13 Δεκεμβρίου 2025 έως και 30 Δεκεμβρίου 2025.

Η νέα αυτή καταβολή αφορά περιπτώσεις στις οποίες, μετά τις 12 Δεκεμβρίου 2025, υποβλήθηκε αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2024, με αποτέλεσμα το ποσό της ενίσχυσης να χρειαστεί να επανυπολογιστεί. Η αναπροσαρμογή έγινε βάσει ειδικής διαδικασίας διορθώσεων και συμπληρώσεων, όπως προβλέπεται από τη σχετική απόφαση, προκειμένου να αποδοθεί η ενίσχυση ή τυχόν πρόσθετο δικαιούμενο ποσό σε σχέση με προηγούμενες πληρωμές που είχαν γίνει στις 28 Νοεμβρίου 2025 και στις 30 Δεκεμβρίου 2025.

Ποιους αφορούν οι συμπληρωματικές πληρωμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις περιπτώσεις που οδήγησαν στη σημερινή πίστωση περιλαμβάνονται:

-385 δικαιούχοι που γνωστοποίησαν λογαριασμό IBAN,

-392 δικαιούχοι που υπέβαλαν αρχική δήλωση μετά τις 12/12/2025,

-περίπου 2,5 χιλιάδες δικαιούχοι που πρόσθεσαν δαπάνη για κύρια ή φοιτητική κατοικία,

-καθώς και δικαιούχοι που διόρθωσαν στοιχεία στον πίνακα 6 του Ε1 σχετικά με το ενοίκιο (όπως εκμισθωτές, ετήσιο μίσθωμα, αριθμό δήλωσης μίσθωσης, αριθμό παροχής κ.ά.). Από αυτούς, περίπου 2,5 χιλιάδες είχαν λάβει ποσά και σε μία από τις δύο προηγούμενες καταβολές (28/11/2025 ή 30/12/2025).

Ποιο είναι το κρίσιμο σημείο για την ολοκλήρωση της πληρωμής

Η διαδικασία υπολογισμού βασίζεται στα συνολικά ετήσια ενοίκια που καταβλήθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2024 για κύρια και/ή φοιτητική κατοικία και γίνεται αυτόματα, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία των δηλώσεων. Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η πληρωμή απαιτείται να υπάρχει καταχωρισμένος έγκυρος τραπεζικός λογαριασμός IBAN του δικαιούχου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι —μαζί και με τους νέους δικαιούχους— εξακολουθούν να μην έχουν δηλώσει IBAN περίπου 27 χιλιάδες δικαιούχοι.

Πού δηλώνεται το IBAN

Η δήλωση IBAN πραγματοποιείται:

-στην ψηφιακή πύλη myAADE, από τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN, ή

-μέσω του myAADEapp, στην επιλογή Στοιχεία Επικοινωνίας > IBAN.

Πού μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, διατίθεται η εξυπηρέτηση φορολογουμένων my1521:

-τηλεφωνικά στο 1521 (χωρίς χρέωση), εργάσιμες ημέρες 07:00–20:00,

-ψηφιακά στο my1521 (24/7), μέσω της διαδρομής Κοινωνική πολιτική & Επιδόματα > Επιδόματα > Στεγαστικά προγράμματα > Επιστροφή ενοικίου.