Σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων άφησε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρίσμα 90.2 και συγκεκριμένα «στην εκπομπή της Μαριέττας Ποταμίτη», με αφορμή σχετική ανακοίνωση της παράταξής του και την εικόνα που, όπως ανέφερε, παρουσιάζει η Ζάκυνθος στο χρηματοδοτικό πλαίσιο 2021–2027.
Ο κ. Γαλιατσάτος ξεκαθάρισε ότι η κριτική του αφορά αποκλειστικά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021–2027, υπογραμμίζοντας πως εδώ και δύο χρόνια την αποκλειστική ευθύνη φέρει η σημερινή περιφερειακή αρχή, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαίες άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιηθούν με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Ζάκυνθο, επισημαίνοντας ότι τα ενταγμένα έργα παραμένουν περιορισμένα, μικρού προϋπολογισμού και κατά βάση κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς να περιλαμβάνουν, όπως είπε, παρεμβάσεις υποδομής που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα για το νησί. Όπως τόνισε, οι ανάγκες σε κρίσιμους τομείς, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και τα λιμενικά έργα, είναι μεγάλες και απαιτούν στοχευμένες και υψηλής σημασίας χρηματοδοτήσεις.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ στάθηκε στην άνιση μεταχείριση των νησιών, σημειώνοντας ότι τέσσερις από τις πέντε περιφερειακές ενότητες, μεταξύ αυτών και η Ζάκυνθος, μένουν πίσω σε χρηματοδοτήσεις, ενώ, όπως ανέφερε, παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πόρων αλλού. Κατά τον ίδιο, μια τέτοια εικόνα δεν συμβαδίζει με την αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης, που οφείλει να διέπει τον περιφερειακό σχεδιασμό και την κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων.
Ο κ. Γαλιατσάτος αναγνώρισε ότι ευθύνες υπήρξαν και στο παρελθόν, τόσο από προηγούμενες περιφερειακές όσο και από δημοτικές διοικήσεις. Ωστόσο, επέμεινε ότι σήμερα «το τιμόνι» βρίσκεται στα χέρια της νυν διοίκησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία, όπως είπε, έχει ακόμη τον χρόνο να αναθεωρήσει επιλογές, να επαναπροσδιορίσει προτεραιότητες και να κατευθύνει ουσιαστικά τους πόρους του ΕΣΠΑ προς όφελος όλων των νησιών.
Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημοσιότητα που λαμβάνει το ζήτημα θα οδηγήσει σε επανεξέταση της στρατηγικής, ώστε το υπόλοιπο της προγραμματικής περιόδου να μην χαθεί, αλλά να αποτελέσει ευκαιρία για πραγματικές και αναγκαίες παρεμβάσεις στη Ζάκυνθο και συνολικά στα Ιόνια Νησιά.
Πηγή: www.prisma902.gr