ενεργό link

ενεργό link

ενεργό link

ενεργό link

ενεργό link

ενεργό link

Κόσμος: Θησαυροί της ζακυνθινής τέχνης στην Έκθεση «Παρίσι-Αθήνα» του Λούβρου

Θησαυροί της ζακυνθινής τέχνης στην Έκθεση “Παρίσι-Αθήνα” του Λούβρου

του Ιωάννη-Πορφυρίου Καποδίστρια

Έκθεση με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919» διοργανώνει το Μουσείο του Λούβρου με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και των 200 χρόνων από την απόκτηση της Αφροδίτης της Μήλου στην μόνιμη συλλογή του.

Η έκθεση θα είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες μια άγνωστη Ελλάδα: την βυζαντινή, την ορθόδοξη αλλά και την αστική, ξεφεύγοντας από την ήδη γνωστή κλασική αρχαιότητα.

Το Λούβρο δανείστηκε έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Ηλείας, Φωκίδος, Λάρισας, Καστοριάς, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Κέρκυρας και της Ζακύνθου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2022.

Τα ζακυνθινά εκθέματα

Ανάμεσα στα 356 αντικείμενα που θα εκτεθούν στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του Hall Napoléon βρίσκονται και τρεις φορητές εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης από το Μουσείο Ζακύνθου. Τα έργα ταξίδεψαν από τη Ζάκυνθο στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο. Αυτά είναι:

Ρίχνοντας μια ματιά στα ζακυνθινά έργα που θα παρουσιασθούν στην έκθεση συμπεραίνεται ότι η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι παραπάνω φορητές εικόνες είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεταβυζαντινής αισθητικής που κυριάρχησε στην εκκλησιαστική τέχνη της Ζακύνθου από τα τέλη του 17ου έως και τον 18ο αιώνα. Κοινά σημεία και των τριών έργων είναι η πλαστικότητα των κινήσεων, τα εντυπωσιακά χρώματα και οι έντονες εκφράσεις των μορφών που απεικονίζουν.

__________

Βιβλιογραφία:

Μυλωνά Α. Ζωή, Μουσείο Ζακύνθου, 1998, Αθήνα.

Exit mobile version